Minun aakkoseni – Kummallinen vuosi ihan tavallisessa Erilaisten oppijoiden liitossa

Kansalaistoiminnan päällikkö Jenny Eräsaari

A niin kuin ALLVAR-seminaari. Tämäkin seminaari järjestettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksin. Osallistuminen oli helppoa joillekin ja joillekin ei. Ohjelma, ihmiset ja tunnelma ilahduttivat.

C niin kuin Celia. Celia-kirjaston palvelujen laajuus on tullut tutuksi ja tullut neuvottua eteenpäinkin moneen kertaan. Tiedätkö, että kaikki koulu- ja kurssikirjat saa äänikirjoina Celiasta?

D niin kuin Dysleksiaviikko. Vai oliko se Dysfasia? Dystopia? Nimen suomentamista lukivaikeusviikoksikin on väläytelty.

E niin kuin Erilaiset. Mitä enemmän oppimisVAIKEUKSISTA puhuu, sitä ihanammalta maistuu termi erilaiset oppijat.

H niin kuin Hanko! Hangon yhdistyksen toiminta on hiipunut, mutta heillä olisi halua jatkaa paikallisten erityisoppilaiden stipendien jakoa.

H niin kuin Hero. Kaisaniemen seinänaapurit ovat luultavasti tehneet epäviralliset ennätykset Teamsissä nauramisessa. Harvoin me Liiton ihmiset saamme läpi kenellekään, että emme ole Herossa töissä.

J niin kuin Jose Joensuusta. Mahtava, kekseliäs ja ketterän oloinen joukko osaajia. Kaikki tuntuu onnistuvan heiltä vaivattomasti. Kaiken lisäksi heillä on kadehdittavan hienot kuvitukset nettisivuillaan.

K niin kuin Keski-Suomen erilaiset oppijat. Monen muun paikallisyhdistyksen tavoin: toiminta on pientä mutta osaamista ja asennetta löytyy.

K niin kuin Kotka. Noin kahden naisen yhdistys voi kuulostaa pieneltä, mutta vaikuttavuutta piisaa. Korkealta mäeltä näkee kauas, ja oppilaitoksen arki pyörii ympärillä.

K niin kuin Kouvola. Kouvola oli ensimmäinen visiittini, kun sain tutustua paikallistoimintaan. Kirjaston kellarista löytyi ihana joukko naisia, jotka tukevat paikallisia erilaisia oppilaita ja erilaista opetusta konkreettisin avuin. Pitkä historia. Olen fani.

K niin kuin Kuopio. Kuopiossa taidetaan kerätä puhtia isomman vaihteen pyöräyttämiseen. Hyvät lonkerot paikalliseen vaikuttamiseen ja mahdollisuudet vaikka mihin.

K niin kuin Kokemusasiantuntija. Liiton uudet ja aiemmat kokemusasiantuntijat ovat suunnitelleet, kouluttautuneet, tutustuneet, ideoineet ja kouluttaneet edelleen – ja suunnitelleet vallankumousta. Heistä kuulette pian paljonkin!

L niin kuin Lossi, eli Pohjanmaan lukiyhdistys. Tärkeää ja tarpeellista toimintaa – ja luulenpa että piakkoin lisääntyvää aktiviisuutta.

M niin kuin Marjo Nurmi. Murikka-opiston pitkäaikainen erityisopettaja sai ALLVAR-palkinnon tänä vuonna. Marjolla tuntuu olevan erityinen paikka monen erilaisen oppijan sydämessä.

N niin kuin neuvontapuhelin. Tähän vastaamalla ja kysymyksiin vastauksia etsimällä olen saanut mahtavan katsauksen siihen, mitä juuri nyt tapahtuu, mitä pohditaan ja missä olisi lisätieto tarpeen. Tämä on ehdottomasti paras osa työtäni.

Oppimisen Olohuone. Hanke tulee suvantovaiheeseen tai päätökseen vuoden lopussa, mutta sepä onkin uuden alku: uusia Olohuoneita putkahtelee eri puolille maata.

O niin kuin Oppimisti. Lahden ponteva yhdistys on merkittävä tiedon jakaja. Luentosarjat netissä!

P niin kuin PEO. Pirkanmaan erilaiset oppijat toimii ja lukipäivystää Tampereella. Tapaamisemme keväällä peruuntui, kun korona pisti meidät kaikki eristyksiin. Ehkä vuonna 2021?

S niinkuin Satakieliset, Monikieliset erilaiset oppijat. Hämmästyttävää toimintaa ja osaamista piilossa tavallisen näköisessä talossa Haagassa. Tulevaisuuden tekijöitä, eli S niin kuin supertarpeellinen.

V niin kuin VSD. Ehdimme juuri kokoustaa Turussa ennen kuin korona saapui. Tapaamisemme taisi olla minulle ensimmäinen, jossa oli kehotus olla kättelemättä.

W niin kuin Wihurin Säätiö! Saimme heiltä ensi vuodelle apurahan koululaisten vanhemmille toteutettavien infotilaisuuksien sarjaan. Tämä tuli tarpeeseen, sillä vanhemmilla on tarvetta lisätiedolle – viittaan kohtaan N niin kuin neuvontapuhelin.

Z niin kuin Zoom. Vuoden sana. Muita vuoden sanoja ovat kyllä toden totta olleet Teams, Google Meet ja Skaips.