Suosituksia selkokirjoista

Naakkamestari-kirjan kansi

Naakkamestari – selkomukautettua fantasiaa

Enni asuu valumestari Lundanin verstaassa ja hioo koneen osia päivät pitkät. Hän kaipaa vanhempiaan, jotka eivät koskaan tulleet hakemaan häntä. Eräänä aamuna Enni löytää pihalta naakan ja tempautuu mukaan seikkailuun, jota ei olisi osannut kuvitella edes villeimmissä unelmissaan. 

Naakkamestari sijoittuu 1900-luvun alun Tampereelle ja edustaa lajityypiltään vaihtoehtohistoriaa ja steampunkia, jossa käytetään kuvitteellisia menneen ajan keksintöjä. Pienoisromaani voitti Robustoksen kirjoituskilpailun vuonna 2015. Taitavasti rakennetun, koskettavan tarinan selkomukautus madaltaa kynnystä tutustua fantasiakirjallisuuteen.   

J.S. Meresmaa on tamperelainen kirjailija, joka on kerännyt lukuisia palkintoehdokkuuksia ja jonka novelleja on käännetty useille kielille. Tunnetuimpia teoksia ovat eeppinen Mifonki-fantasiasarja ja vaihtoehtohistoriaa edustava Ursiini-trilogia. 

Kustantaja: REUNA Kustantamo ja kirjakauppa 
Lähde: www.reunalla.fi

Jäätyneet tiet -kirjan kansi

Jäätyneet tiet – suomalaisen naisen viimeinen evakkomatka 

”Kylmä syystuuli heilutti hameeni helmaa. 

Laitoin villatakin napit kiinni 

ja puhalsin käsiini lämpöä. 

Saksalaisten sotilaiden kuorma-auto 

ajoi kovaa vauhtia kunnantalon ohi. 

He olivat matkalla pohjoiseen. 

Me lähdimme kuljettamaan lehmiä kohti etelää.”

Vaikka jatkosodan jälkeen Suomi ja Neuvostoliitto solmivat rauhan, joutuu pohjoinen Suomi uudestaan taistelutantereeksi. Lapin sota syttyy ja suomalaiset naiset lähtevät vielä kerran pitkälle evakkomatkalle. 

Jäätyneet tiet kertoo fiktiivisen tarinan pohjoisen Suomen nuorten naisten karjankuljetusmatkasta evakkopaikkakunnalle syksyllä 1944 sekä paluusta takaisin kotiin keväällä 1945. Kirjan päähenkilö Anna kuljettaa lehmiä ystävänsä Inkerin ja muiden kylän tyttöjen kanssa. Vastassa on räjäytettyjä siltoja, kyliä ja heinälatoja, saksalaisia sotilaita ja suomalaisia auttajia. 

Kylmässä syysaamussa lehmät katsovat Annaa nälkäisinä, eikä lypsysangon pohjalle tule kuin muutama tippa maitoa. Juna kuljettaa Annan ja karjan evakkopaikkaan, jossa eletään erilaista arkea. Anna kaipaa kotiin. Niihin maisemiin, jotka eräs suomalainen sotilas on luvannut hänelle pelastaa. 

Romaani jatkaa kotirintaman elämän kuvausta toisen maailmansodan aikaan. Samalla se päättää Sanna-Leena Knuuttilan kirjoittaman, suomalaisen naisen elämästä kotirintamalla kertovan trilogian. 

Kustantaja: REUNA Kustantamo ja kirjakauppa 
Lähde: www.reunalla.fi